Çapa ve Cerrahpaşa'yı TOKİ Yıkacak

by 3/04/2012 0 yorum
İstanbul'un iki köklü kurumu İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinin yeniden inşası için TOKİ'yle anlaşma sağlandı.


İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, yaklaşık 1.5 milyar TL’ye mal olacak olan projenin Türkiye’de bugüne dek yapılmış en büyük iki hastane yenileme projesi olacağını, proje için TOKİ ile ön anlaşma sağlandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konu ile ilgili gerekli izinleri verdiğini söyledi.

Söylet, bin yataklı olması beklenen projenin yapımı sırasında hasta, çalışan ve hekimlerin çevredeki hastanelere dağıtılacağını, yenilemenin de kademeli olarak gerçekleştirileceğini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, “dev proje”nin ön çalışması bir İtalyan firması tarafından yapıldı. Ancak yeni hastanelerin nasıl olacağı, ne zaman biteceği konuları bu yılın sonunda netlik kazanacak.

İLK KEZ 6 YIL ÖNCE GÜNDEME GELDİ

Üniversitenin teknolojik olarak yetersiz kaldığı ve depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçeleriyle “yıkılması ve İkitelli’deki Olimpiyat Stadı’nın yanındaki bir arsaya yapılacak yeni binaya taşınması” fikri 6 yıl önce dönemin rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak zamanında gündeme gelmiş, proje ertelenmişti. Sağlık Bakanlığı da geçen günlerde Olimpiyat Stadı’nın yanında kamu-özel işbirliği ile yapılacak olan “Dev Sağlık Kampusu” için harekete geçti. Bu gelişmeler sürerken İÜ Tıp Fakültesi ve CTF binalarının ne olacağı da merak konusu oldu.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, üniversite hastanelerinin aynı yerinde, kademeli olarak yıkılacağı ve yapılacağını belirterek projeyi “dev proje” olarak nitelendirdi. “Bu kadar büyük bir bedel gerektiren iki proje Türkiye’deki bugüne dek yapılmış iki hastane yenilemesi projesi olacak” diyen Prof. Dr. Söylet, her iki hastane binasının da yaklaşık 50 yıldır hizmet verdiğini, yıkılarak yeniden yapılmasının şart olduğunu anlattı.

5 MİLYAR DOLAR GİRDİ SAĞLAYACAK

Hastanelerin yeniden yapılmasının yaklaşık 1.5 milyar TL’ye mal olacağını dile getiren Prof. Söylet, şu an hizmet veren binaların birbirinden kopuk olduğunu, hastaların bahçelerde perişan olduğunu, otopark gibi çok temel sorunların devam ettiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Böylesine büyük bir proje tabii ki Ankara’daki karar vericiler açısından da ciddi bir çalışma yapılmasını gerektirdi. Bu çalışmaları tamamladık. TOKİ ile ön anlaşma imzaladık. Öncesinde avan (ön) proje ya da master plan denilen hazırlık yapılması gerekiyordu. Yeni binayı, eskisi çalışmaya devam ederken nasıl yapacağız, nereden başlayacağız, kaça böleceğiz, önce hangi binaları yapacağız gibi... Yeni yapılanmada modern ve çağdaş bir hastane istiyoruz. Bunun içinde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bu projemizi avan projeye izin verdi, maddi kaynak sağladı. Avan projenin ihale şartnamesindeki en önemli konu şehir içinde böyle büyük kampusların çalışma düzenlerini çok aksatmadan yıkıp yeniden etaplar halinde yapılmasıydı. Proje için dünyanın birçok ülkesinde farklı merkezleri uzmanlarla gezdik. Ben hayallerimde her şeyi bitirdim. Kafamızda ve hayallerimizde bitirdiğimiz projeyi gerçekte de bitireceğiz. Komşulardan ne kadar çok hasta ve öğrenci talebinin olduğunu düşünürsek sağlık turizminin olduğunu düşünürsek, 5 milyar dolar girdi sağlayacak bir proje bu.”

Dörtyol Haber Portalı

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 yorum:

Yorum Gönder