Rusya Devlet Başkanını Seçiyor

by 3/04/2012 0 yorum
Rusya'da bugün 109 milyon seçmen 96 bin merkezde devlet başkanlığı seçimi için sandık başında. İnternetten canlı yayınlanan seçimin favorisi ise 2000-2008 yılları arasında Devlet Başkanlığı yapan ve Başbakan olan Vladimir Putin.


Ülke genelinde 109 milyon seçmen 96 bin merkezde oy kullanırken, 9 değişik saat diliminin olduğu Rusya'daki oy verme işlemi dün gece Türkiye saatiyle 22.00'de uzakdoğu bölgesindeki Kamçatka ve Magadan'da başladı.

Yurt dışında yaşayan 1.8 milyon Rus vatandaşı da bulundukları ülkelerdeki Rus büyükelçiliklerinde oylarını kullanırken, geçen yıl aralık ayındaki parlamento seçimlerindeki yolsuzluk iddialarının ardından ilk defa bu seçimde sandıkların bulunduğu yere iki kamera yerleştirildi.

KAMERA SİSTEMİNE 500 MİLYON DOLAR
Seçim merkezlerindeki oy verme işlemleri kameralar sayesinde internetten canlı izlenebilirken, kamera sisteminin yaklaşık 500 milyon dolara mal olduğu belirtildi.

UZAYDAN OY KULLANACAKLAR
Rus haber ajansı RİA Novosti, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan Rus kozmonotların da özel bir iletişim sistemi sayesinde oyunu kullanabildiğini belirterek, seçimi uluslararası kuruluşlardan da 700 gözlemcinin izlediğini duyurdu.

Devlet başkanlığı seçimindeki oy verme işlemi dün Türkiye saatiyle 22.00'de Magadan ve Kamçatka'da başlarken, ülkenin en batısında bulunan Kaliningrad'da Türkiye saatiyle 19.00'da sona erecek.

GÖREV SÜRESİ 6 YILA ÇIKARILDI
Rusya'da daha önce 4 yıl olan devlet başkanının görev süresi, yapılan anayasal değişiklikle 6 yıla çıkarılırken, Kremlin için verilen mücadelede Putin'in rakiplerini Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov, aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov ve milyarder işadamı Mihail Prohorov oluşturuyor.

Putin, devlet başkanı olması halinde mevcut Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'i başbakan olarak atayacağını açıklamıştı.

FEMEN OY SANDIĞI ÇALMAYA ÇALIŞTI

Başbakan Putin'in ardından, Femen diye adlandırılan Ukraynalı kadın eylemciler, aynı seçim merkezini basarak gösteri yaptı.

Oylamalar sırasındaki en renkli görüntüler, Ukraynalı üstsüz kadın eylemciler Femen'in sandık çalma girişimiyle ortaya çıktı.

Putin'in eşiyle birlikte gelerek oy kullanmasından kısa bir süre, gösterici grup, Putin'in oy attığı sandığı çalma girişiminde bulundu.

Sandık başına geldikten sonra üstlerini çıkaran üç kadın, "Putin hırsızdır" diye bağırdı. Kadınların üzerlerine yazdıkları "Putin için çalıyorum" ve "Kremlin'in fareleri" yazıları dikkaki çekti.

Dörtyol Haber Portalı

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 yorum:

Yorum Gönder