Her ay düzenlenen MÜSİAD Mardin Dost Meclisine Mardin Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk ile Yönetim Kurulu Üyeleri Bedriye Erülken, Kahraman Özdaş, Aslan Acay konuk olarak katıldılar. Samimi bir havada geçen dost meclisinde ağırlıklı olarak Mardin de engellilerin yaşadığı sıkıntılar dile getirildi.
Hasan Anuk Mardin Sakatlar Derneği şubesini 1997 yılında 7 kişiyle büyük zorluklarla kurduklarını belirterek. “ o günden bugüne tüm engellilerimizi kapsayacak çalışmalarda bulunduk. Engellilerimize 2500 adet akülü araba ve sayısız protez ile işitme cihazı dağıttık. 200’den fazla engelli arkadaşımızın kamu alanında istihdamına ön ayak olduk. Bünyemizde oluşturduğumuz Gümüş- Telkari atölyesi ile engellilerimizin hem meslek sahibi olmalarını hem de iş hayatıyla tanışmalarını sağlarken , telkari sanatını tanıtımı için sayısız fuara katılım sağladık. Avrupa birliğine sunduğumuz bazı projelerimiz onaylanırken, yeni projelerin takibini sürdürmekteyiz. Mardin’de onbirbin’i kayıtlı yaklaşık onbeşbin engellimiz bulunmaktır. Engellilerimizin toplumda yaşadıkları sıkıntılar gittikçe artış göstermektedir. Özellikle ulaşımda yaşadıkları sıkıntılar fiziksel çevrenin ve ulaşım kanallarının engellilere göre dizayn edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Yapılan yol, kaldırım, yaya yolu çalışmalarında ve özel sektörün yaptığı binalarda engellilerin ulaşım imkanlarını arttıracak düzenlemeler ihmal edilmektedir. Özellikle Belediye ve Özel İdare çalışmalarında engellilerin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Önümüzdeki süreçte başlayacak olan birinci caddenin kentsel dönüşüm çalışmalarında engellilerin ulaşım sıkıntılarını giderecek projelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Ekonomik alanda engellilerin iş hayatına katılımlarında hala büyük sorunlar yaşamaktayız. Bunda en büyük etken henüz engellileri de gözeten sistemli bir iş analizi ve meslek tanımlaması çalışmasının yapılmamış olmasıdır. Bugün engellilerin sahip oldukları engelden kaynaklanan özellikleri ve nitelikleri de dikkate alınarak, hangi işlerde çalışabilecekleri konusunda elimizde ciddi bir araştırma, bir çalışma bulunmamaktadır. Önümüzdeki süreçte hükümetin 20 bin engelli istihdam kararı bu anlamda olumlu bir gelişme olmakla beraber, istihdam şartlarının engellilere göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bu anlamda MÜSİAD ’ın engellilere olan ilgisinin diğer Sivil Toplum Kuruluşları tarafından da önemsenmesini bekliyoruz. MÜSİAD ’ın bizi Dost Meclisinde ağırlayıp sorunlarımızı İş Adamlarına aktarma şansı verdiği için Başkana teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Mardin MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar ise "Sayın Hasan Anuk ve ekibine bizi kırmayıp dost meclisimize katıldığı için teşekkür ediyorum. Yaptığımız sohbetten engellilerin sıkıntılarını anlamakta hala engelli olduğumuzu anlıyoruz. Engellilerimizin Mardin’e özgü ulaşım kanallarından yeterince yararlanamadığını görüyor bu sıkıntının giderilmesinde elimizden gelecek çabayı sarf edeceğimizi dile getiriyoruz. Engellilerimizin iş hayatımızda yer almaları için istihdam kanallarını açma görevi Devletin yanında İş Adamlarımıza da düşmektedir. Belli bir eğitim almış her engellinin ekonomide yapacağı bir katkı vardır. Bu anlamda telkari gibi engellilerin çalışabileceği iş alanlarını genişletilmesi gerekmektedir. Hasan Anuk ve ekibinin çalışmalarını ilgiyle izlemekteyiz. Engellilere yönelik yaptıkları proje ve ayni katkıların sürdürme de herkesin kendilerine yardımcı olmaları gerekmektedir. Sakatlar Derneği bünyesinde kurulan gümüş-telkari atölyesinin Mardin el sanatlarının tanıtımına yaptığı büyük katkı göz ardı edilemez. Öyle ki bir çok fuarda Mardin Sakatlar Derneğinin standında bulunduk ve çalışmalarını yakından gördük. Özetle Hasan bey ve arkadaşlarını Mardin’de engellilerimize sağladıkları kucaklayıcı çalışmalarından ve Mardin’in ulusal-uluslar arası tanıtımında yaptıkları katkı için teşekkürlerimizi sunarız. MardinMÜSİAD olarak engellilerimizin sorunlarına her zaman duyarlı olup, bu sorunları aşmada yanlarında olduğumuzu dile getirmek istiyorum.” Diye konuştu
0 yorum:
Yorum Gönder